St Vincent Plaza, Glasgow

St Vincent Plaza, Glasgow

St Vincent Plaza, Glasgow

St Vincent Plaza, Glasgow

St Vincent Plaza, Glasgow

St Vincent Plaza, Glasgow

Client

Abstract Securities Ltd

Contact

Mark Glatman

Dates

2016

Value

Confidential

Area

20000 sqm

Sectors

Expertise

Team


Awards

BCO Awards logo

BCO Regional Awards 2017
Fit Out of Workplace (KPMG Office) - Winner

BCO Awards 2016
Finalist 2016 – Scottish Region

Scottish Awards for Quality in Planning

Place Award 2016

darc award / Architectural, celebrating the best in lighting design

DARC Awards 2016
Best Exterior Lighting

sustainable landmark glasgow office tower

Keppie were appointed in 2013 to design the 20,000m2 speculative Office in the heart of Glasgows business district by leading workplace developer Abstract. The Striking building extends over 11 storeys,and is a spectacular gateway to the heart of Glasgow’s business district. 

The unique building exterior combines dark greVenezuelan Granite staggered feature stone complimented with a high quality schuco façade system and subtle feature external lighting scheme. The large 1700m2 floorplates are virtually column free with open plan space arranged around a central core . The Flexible Floors can be sub divided and the building has been let to KMPG, Zurich Insurance, Whyte & Mackay, Mott MacDonald and the Wood Group. The Upper Floors of the building have a cantilevered portion at diagonally opposite corners to aligh the building to St Vincent st and to create spectacular view to the River Clyde. 

The Steel frame and precast concrete slim floor construction comprises 11 Storeys of grade A office accommodation as well as an undercroft level which accommodates the Internet Store, Showers, and Cycle Facilities as well as key building plant. This lower level also acts as a separate entrance to the building linking directly to the upper double height reception area. 

The site of the office tower links St Vincent Street to William St and a new high quality landscaped public walkway has been created to East of the building which also acts as a buffer to the adjacent Santander European Contact centre. Around 80 staff carparking spaces are arranged over the terraced site together with visitor parking and a generous number of cycle racks. The site public realm compliments the main building palette of materials with Caithness Stone and stainless steel bollards and street furniture surrounding the building footprint. 

The building achieved an EPC  and BREEAM ‘Excellent Rating outlining its green credentials with a range of recycled materials used and low energy features.